مراحل و اصول ساخت مکان امن و مناسب مراکز داده
مكان مناسب جهت اتاق سرور
به طور اصولی اتاق سرور را در پايينترين طبقه درنظر ميگيرند و اين مكان بايد با كانالها و رايزرهاي ساختمان در ارتباط باشد. در صورتي كه از اين اتاق به اتاقهاي ديگر و همچنين به طبقات ديگر كانالي وجود نداشته باشد بايد آن را ايجاد كرد، همچنین بودن در طبقات پائینی امکان دسترسی راحت تر را به چاه ارت برای اتاق سرور میسر میسازد.
البته در هر ساختمان و سازهای با توجه به گستردگی و ابعاد ساختمان و بر اساس توزیع کابلها و نودهای شبکه میتوان جای اطاق سرور را تغییر داد. دسترسی به رایزرها و دیگر کانالهای ساختمان برای ورود و خروج کابلها و همچنین دسترسی برای ورود و خروج تجهیزات نیز از دیگر نکات مهم در جانمائی اتاق سرور میباشد.
ساختار فیزیكی
تقویت ساختار، مقاوم سازی و ضدزلزله سازی
زلزله خیز بودن كشورمان ایران و لزوم پیش بینی صدمات در هنگام وقوع آن امری اجتناب ناپذیر میباشد كه باید در طراحی و پیادهسازی سازههای مختلف سازمانی مدنظر قرار گیرد. با توجه به اینكه اكثر ساختمانها قدیمیساز بوده و از ایمنی لازم برخوردار نیستند؛ لذا باید تمهیداتی برای آن درنظر گرفت. پس از بازدید دقیق از محل ساختمان مناسبترین مكان جهت استقرار اتاق سرور انتخاب شده و در صورتی كه نتایج حاصل از لرزهسنجی (تست برای سنجش میزان مقاومت سازه در برابر لرزه) مناسب نباشند اقدام به مقاومسازی خواهد شد. بدیهی است در صورتی كه اتاق سرور در مكانی غیر از پایین ترین طبقه سازه باشد مقاوم سازی را باید از پی آغاز كرد و این خود مستلزم هزینه است.
مراحل كار مقاوم سازی
- دیوارها تا رسیدن به سطح آجری تراشیده میشود.
- سوراخ ها و منافذ پر میشوند.
- سطوح با یك لایه سیمانی پوشیده میشود.
- لایه ای از ماده ضد آتش Fire Tard روی لایه سیمانی كشیده میشود.
- مسیرگذاری كف و سقف جهت عبور لولههای اطفای حریق، برق و شبكه انجام میشود.
- پس از انجام مراحل فوق اقدام به آهنكشی و ستونگذاری میشود.
- شبكههای فلزی نصب شده و روی آن گچ كاری میشود.
- پس از خشك شدن گچ، با لایه محافظتی و ضد آتش Epoxy پوشانده میشود.
سطوح و پوششهای کاذب
پوششهای کاذب باعث میشوند تا بتوانیم تاسیسات لازم برای اتاق سرور نظیر کابلهای شبکه و برق، نازلهای اطفاء حریق، سیمکشی روشنایی، عایقها و … را پوشانده و در سطوح قابل رویت اتاق هیچ سیم، لوله و کابل اضافه و مزاحمی را نبینیم.
همچنین ضد حریق بودن پوششها باعث میشود در صورت بروز آتشسوزی به تاسیسات و سرورها آسیبی وارد نشود.
سقف کاذب
سقف های کاذب مورد استفاده در اتاق سرور میتوانند از نوع سقفهای مشبک 60 در 60 سانتی متر و یا 30 در 30 سانتی متری باشند. البته باید حتماً از تایلهای مینرال(MINERAL) که ضد حریق نیز میباشند استفاده گردد. البته نوع دیگر سقفهای قابل استفاده در اتاق سرور سقفهای یکپارچه کناف (FR) میباشد که از این نوع سقف نیز میتوان استفاده نمود.
دیوار کاذب
دیوار ها که سطح قابل توجهی را به خود اختصاص میدهند نیز همانند سقف و کف باید علاوه بر ضد حریق بودن عایق حرارت نیز باشند که در این صورت باید از دیوارهای کاذب کناف (FR) استفاده کرد زیرا در پشت این دیوار فضایی بوجود میآید که هم میتوان تاسیسات را از آن عبورداد و هم میتوان از عایقهای حرارتی در آن فضا استفاده نمود، نظیر پشم سنگ یا پشم سرباره. البته با توجه به اینکه این دیوارهای کاذب ضد حریق میباشند و سطح زیادی از اتاق را دیوارها تشکیل میدهند بهتر است که برای پوشش نهایی این دیوارها از رنگ اپوکسی استفاده کرد. رنگ اپوکسی رنگ ضد حریقی میباشد که مقاومت بالایی در برابر آتش سوزی دارد.
کف کاذب
کف کاذب که یکی از مهمترین قسمتهای اتاق سرور میباشد نیز باید شرایط خاص خود را دارا باشد. کف کاذب به دلیل فاصله مناسبی که از کف اصلی اتاق دارد محل مناسبی برای عبور کابل های شبکه، برق و تاسیسات میباشد. کفهای کاذب از جنسهای مختلفی ساخته میشوند که کفهای کاذب رایج در ایران کف فولادی با روکش HPL که هم (ضد حریق، آنتی استاتیک و ضد خش) میباشد و کف آلومینیومی با روکش PVC که هم (سبک، ضد حریق و آنتی استاتیک) میباشند مورد استفاده قرار میگیرند. ارتفاع پایه های این کفها قابل تنظیم بوده از 15 تا 120 سانتیمتر بنا به نیاز اتاق متغییر میباشد.
تشکر و قدردانی از مقاله خوبی که به اشتراک گذاشتید به امید موفقیت های بیشتر